9 Ocak 2020 Perşembe

UMUT ARABUL

Umut ARABUL 2016

1977 izmir doğumlu . 7-8 yaşında  1985 yılında Turizm, sanat ve ticaret hayatına  , Babası  Zeki Arabul'a ait olan Antikacı ve Kuyumcu dükkanında başladı. Kuşadası'nda  1960 tan beri Turizmde ve kuyumculukta ve diğer el sanatlarında  hep "Îlk" lere imza  atan Babası  Zeki Arabul Usta'dan eğitim  aldı. 
-Ortaokul 3. sınıfta 1990 yılında Kuşadası  Altın Güvercin Resim yarışmasında  yağlı boya resim  de Birincilik Ödülü  aldı. 
-Liseyi, 1994 yılında Kuşadası  Otelcilik ve Turizm meslek Lisesinden " En başarılı  Bar Bölüm  Ögrencisi  " olarak mezun oldu.
- 1995 yılında babasının  Bir arkadaşıyla tanışması  sonucunda Tassavvuf- Ebru ve Hatt sanatına merak başladı. Pınar  Nuri Yıldırım.  Pınar  Nuri Hocası  Babasından  sonra sanata olan ilgisini körükleyen ikinci kişidir . 
-Hem Eğitimini  hem de Ahilik Geleneyiyle sürdürdüğü  mesleğini  devam etmek ve mesleğini  en üst seviyelerde geliştirmek için  
9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar fakültesinden Saray süsleme sanatları bölümünden   1999 yılında mezun oldu. 
-2000 yılında İstanbul Ekonomi Güzel  Sanatlar üniversitesinden saray süsleme ve  Plastik Sanatlar eğitimi  aldı. 
-2001 Adnan Menderes Üniversitesi Otel işletmeciliği bölümün de halkla ilişkiler, kamu yönetimi, otel ve turizm işletmeciliği eğitimi aldı. 
-Turizm otelcilik sektöründe  profesyonel olarak 1991 tarihin de lise ile başlayan  serüveni, saray süsleme  sanatlarına ağırlık vermesi dolayısıyla  ve  baba mesleği olan kuyumculuğun daha ağır basmasından otelcilik sektöründe 2001 tarihinde askere gitmesi ile son buldu. 
-Askerliğini   Ege Ordu Kom. Protokol Şube  Çavuş'u  ve Konak Subay Ordu Evleri  Genel müdürlüğü  Barlar Sefi olarak "Üstün Hizmet Madalyası" alarak tamamladı.  Yerli ve Yabanca  Emekli ve muazzaf Üst  düzey Kuvvet Komutanlarına Protokol Servis hizmeti verdi. 

-Askerlikten sonra mesleğine , sanata ve turizm sektörüne devam etmek için  babasına ait  1970 te kurulmuş olan ,
"Antique de Scalanova" isimli işyerinde ticaret hayatına da profesyonel olarak başladı. 

Umut Arabul ,  ustası ,  İlk'lerin adamı başarılı  Turizmci ve Sanatkâr , ustaların ustası Babası Zeki Arabul.  
Yanı sıra başarılı  turizmci ve yazar Sevan Bedros Nisanyan’ın dil bilimciligi, yazarlığı , Osmanlı ve Rum konut mimarisi ve restorasyonu konusunda uzmanlığından ve tecrübelerinden faydalandı.  
Sevan, sirince köyünde yaptığı akılalmaz eserlerinin oluşum ve inşa aşamasında sevanin asistani olarak  Matematik köyü, Felsefe Klubü, Tiyatro Medresesi, Kaya Mezarı, Hodri Meydan Kulesi. Bir çok kitap  projelerin de metin yazarlığı ve Zafer'le sonuçlanmış olan  "şirince yıkılmasın" eyleminde aktif olarak Sevan, Alı Nesin  ile birlikte görev aldı.
 
Umut Arabul, Atatürk/çülük yolunda, idealist, hümanist, ve her zaman farklı ve radikal olmayı yasam tarzı edinmiş bir turizmci, sanatçı, arastırmacı, koleksiyoncu ve yazar… 


ICOM- Uluslararasi Müzeler Konseyi Komite Üyelik Müracaatı, 2005 yılında onaylandı ve "Osmanlı Dönemi" alanında etnografik eser koleksiyonculuğu ve restorasyonculuğu branşında "Katılımcı  Komite üye" ünvanı  aldı. 
-1996 yılında babaannesinin vefatı dolayısıyla  ziyaret ettigi evde bir Osmanlıca levha buldu.  Levhada  Osmanlıca olarak :
"Giritli Usta- Girit/ hanya - 1895 / Her Nevi Hayvansal liften Keçe, Aba , kumas, yazgi, ..... elbise ve benzer ...... yapilir."
Yazılıdır. Ailenin yaslilari tarafından tercüme edildi. Bu nedir ? soruma aldığı cevab, umut Arabul meslegine bir meslek daha ilave ettirdi. Babasının  babası ve onunda babası "Keçeci"  imiş. 
-" Yok olmakta olan bir sanat olduğunu  ve ahilik geleneğinin bir parçası olarak; Benimde Keçeci olmam gerek yada arastirmam gerektigini hissettim." Diyerek araştırdı ve sonuc olarak; UNESCO tarafından Yaşayan kültür hazinesi seçilen Tepme keçe ustası Mehmet Girgiç usta ile calışmalar yaptı.  
2006 yilinda "ANTiQUECHE" isimli 2. bir atölyeyi  kurdu. 

Amacı ;
Antikacılığı Ve  Yok olmakta olan bu sanatı ve diğer  Türk  el sanatlarının atölyelerini sanatçılarıyla birlikte  bir araya toplamak. Özellikle  Keçecilik. 

-1991 yılından beri Şirince köyünde faliyet göstermekte olan sana,  tarih ve Türk turizmine katkı ve yok olmaya yüz tutmuş olan meslekleri gündeme getirmek, çırak  yetiştirmek  ve bu sanatları uluslararası boyuta taşımak. 

Umut Arabul, Uluslararası  bir cok başarılara  imza attı.

~2003 yılından beri 

Türkiye  de dünyanın  bir çok ülkesinde özel  müze ve sanat galerileri, Kiliseler ve sergi salonlarında;
-Geleneksel Türk El Sanatları, Keçe.
- Saray Süsleme Sanatları, ebru minyatür ve tezhip. 
- 17., 18., 19. yuzyil Osmanli  Etnografik Eser koleksiyonları  ; 
Mücevher koleksiyonu, kapı tokmakları ve Tekstil Sergileri olmuştur





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UMUT ARABUL

Umut ARABUL 2016 1977 izmir doğumlu . 7-8 yaşında  1985 yılında Turizm, sanat ve ticaret hayatına  , Babası  Zeki Arabul'a ait ola...